Zweden staat er bekend om dat het een kindvriendelijk land is. Het schoolsysteem en de voorzieningen voor gezinnen kunnen een grote rol spelen in de overweging om naar Zweden te emigreren. Maar wat zijn nou eigenlijk precies de voordelen? En zijn er ook nadelen aan opgroeien of opvoeden in Zweden?
De natuur als speeltuin
Zweden is erg groot en er zijn relatief weinig pretparken of dierentuinen. Maar wie heeft die nodig, als je de natuur als speeltuin kunt gebruiken. Kinderen zijn van nature onderzoekend en creatief in hun spel. Ze hebben in de kern niet zo veel nodig om zich te kunnen vermaken. En al deze tijd in de schone buitenlucht is ook nog eens heel gezond. Er is een Zweeds gezegde dat luidt: “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Letterlijk vertaalt: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Oftewel, op elke weersomstandigheid kan je je kleden en er evengoed op uit gaan. In weer en wind spelen de kinderen dan ook buiten.
Het Zweedse schoolsysteem
Er zijn een aantal factoren in het schoolsysteem van Zweden die veel ouders aanspreken. De kinderen zijn pas leerplichtig als zij 7 jaar oud zijn en huiswerk krijgen zij de eerste jaren niet of nauwelijks. De kinderen brengen veel tijd buiten door, leren van en in de natuur en worden wat vrijer gelaten in de zoektocht naar hun eigen persoon. Om nog maar te zwijgen over de verse warme maaltijd elke middag. Op het onderwijs staat veel minder druk en de kinderen kunnen zich meer op hun eigen tempo ontwikkelen. Daar tegenover staat dat Zweedse kinderen wat achterlopen op het niveau van Nederlandse kinderen. Je kunt je afvragen of dat positief of negatief is. Als dat komt doordat zij langer kind mogen zijn en geen stress op school ervaren, vind ik dat zo slecht nog niet. Er zijn wel een aantal voorbeelden waarbij kinderen met hoogbegaafdheid niet op de juiste manier ondersteund konden worden. En er wordt ook wel gesproken over dat de kinderen in Zweden een beetje té vrij zijn en iets meer begrenst mogen worden.
En voor de ouders?
Zweden is de ouders zeker niet vergeten. Er zijn een aantal maatregelen getroffen die er voor zouden moeten zorgen dat de rolverdeling tussen de vader en de moeder gelijk kan zijn, wat werk betreft. Beide zouden de mogelijkheid moeten hebben om te kunnen werken, of daar in ieder geval geen belemmering in mogen ervaren. VAB is een voorziening die daar op inspeelt. VAB staat voor “Vard av barn”. Oftewel, zorg voor kind. Deze voorziening vergoed het grootste deel van je loon op het moment dat je kind ziek wordt of als er een afspraak gepland staat bij een arts. Dit geldt ook voor werkzoekenden en mensen met een uitkering. Het grootste pluspunt vind ik dat de Zweden een “family first” instelling hebben. Als de kinderopvang belt, kan ik direct weg van mijn werk. Ongeacht waar ik mee bezig ben. Het gezin is het belangrijkste en dat geeft zo veel rust.
Verder hebben ouders recht op 480 dagen ouderschapsverlof (tot het kind 8 jaar is), welke onderling verdeeld kan worden. Er is geen kinderopvang voor het eerste levensjaar van het kind. Er wordt vanuit gegaan dat één van de ouders thuis is. Dit kan ten goede komen van de hechting met het kind. Als emigrant heb je recht op een deel van deze ouderschapsverlof, afhankelijk van de leeftijd van het kind tijdens de emigratie.
Sommige mensen denken dat het niet mogelijk is om deeltijd te werken in Zweden. Dat is niet waar, maar je merkt wel dat het hier de norm is dat de moeder niet per definitie minder werkt. Maar als dat voor jullie beter voelt, waarom niet? En als bonus is kinderopvang het onderwijs (nagenoeg) gratis!
Al met al dus een aantal leuke voordelen om in Zweden te wonen als (jong) gezin. Of de pluspunten opwegen tegen de minpunten, is iets om voor jezelf na te gaan. Als ik één ding heb geleerd van onze emigratie, dan is het wel dat het zo belangrijk is om je gevoel te volgen. Doe wat bij jou en je kinderen past. Wat hebben jullie nodig, waar worden jullie blij van, wat wensen jullie jezelf toe en hoe willen jullie je leven indelen? Daar ligt je antwoord.